Studiu de caz: potențialul online local nefructificat

E un subiect care s-a dezvoltat datorită evenimentului Link Your Business, cerința speakerilor participanți fiind să scoată în evidență potențialul online pe care firmele de afaceri ieșene îl omit prin lipsa de interes spre mediul virtual. Lucrul ăsta se întâmpla în 2009 și de atunci urmăresc ceea ce se întâmplă la căutările locale.

 

Studiul de caz ar trebui să evidențieze potențialul online ieșean nefructificat de firmele locale și să dea o idee în aceasta direcție celor interesați.

 

Subiectul studiului de caz e căutarea „termopane iasi”, căutare ce a rămas oarecum neschimbată din acea perioadă. Mă refer la faptul că încă nu există pe prima pagină site-uri ieșene.

 

Problema

 

Problema de ordin economic e că firmele din domeniul ăsta duceau și încă mai duc lipsa de clienți. Criza a rărit rândurile celor care cumpără astfel de produse. Deci, orice client care ajunge să afle de firma de pe site/online sau chiar să sune, e un client parțial câștigat. Restul revine oamenilor de vânzări și se rezolva prin discuții și negocieri directe cu clientul.

Există o nevoie în piață, nu există o ofertă concretă și ușor de accesat.

 

Problema de ordin online e că există interes online pentru acest domeniu, în schimb nu există rezultate care să satisfacă aceste nevoi. Oamenii încep să se informeze despre firme din acest domeniu, căuta prețuri, vor să vadă unde e localizată firma respectivă, sunt interesați de detaliile produsului pe care intenționează să îl cumpere.

 

După cum veți vedea, această nișa are căutări și deci interes există, în schimb nu există prezență online din partea firmelor ieșene. Cu alte cuvinte, la aceste căutări firmele ieșene nu ies la căutări, nu pentru că nu ar fi site-uri ale firmelor ieșene care sa ocupe acele locuri … ci pentru că nu există interes pentru promovarea online.

 

Am participat ca speaker la destul de multe evenimente locale ieșene și n-am văzut interes în a exista online decât printr-un simplu site de prezentare. Evident, așteptările de pe urma lui sunt mari … fără să facem nimic cu acest site el ar trebui sa genereze vânzări.

 

Potențialul

 

Potențialul există, asta din punct de vedere al online-ului cât și al interesului pe care online-ul îl dezvoltă prin rezultatele la căutări.

 

Din fericire, putem estima cu ajutorul unor unelte potențialul pe care îl au căutările în acest domeniu. Următoarele rânduri vor dezvolta acest subiect.

 

Analiza căutărilor pe Google privind cuvântul cheie „termopan iasi” și derivatele cu potențial

 

Unul dintre indicatorii care pot determina potențialul unei căutări sau al unui domeniu offline cu căutare online, e analiza căutărilor și a cuvintelor cheie folosite.

 

După câteva căutări am putut determina următoarele cuvinte cheie cu potențial: firme de termopane iasi,termopane preturi iasi, geamuri termopan iasi, firme termopan iasi, firma termopane iasi, preturi termopane iasi, firme termopane iasi, termopane iasi rate, termopan iasi, termopane iasi preturi, termopane iasi, termopane iasi pret, firme de termopane iasi oferte, calcul termopane iasi, termopane ieftine iasi, termopane gealan iasi, geam termopan iasi.

 

Acestea sunt cele mai frecvente căutări pe care oamenii le fac pentru a se informa și a găsi firme locale ieșene care să ofere produsele respective.

 

Cele 18 căutări nu sunt singurele, sunt doar cele care pot fi măsurate și de pe urma cărora putem estima o frecvență ok de căutări. Doar unele din cele 18 au volum mărit de estimări și voi evidenția acest potențial prin grafice pe perioade de timp.

 

Site-urile care oferă informații privind căutările făcute în România sunt Trafic.ro și, evident, Google.

 

Date trafic.ro

Detalii Trafic.ro

 

Imaginea de mai sus evidențiază căutările pentru 7 zile și ele sunt relevante doar site-urilor înscrise în trafic.ro. Am folosit acest site pentru că poate fi unul din indicatorii de potențial pentru aceasta nișa. În plus, puteți vedea căutările făcute în graficul de mai jos, căutări structurate pe perioade de timp de până la un an.

 

Potențialul evidențiat ar fi următorul: dacă un site al unei firme ieșene ar exista pe prima pagină măcar, indicat ar fi top 5, ar avea șansa ca săptămânal din totalul de 77 de vizite (conform trafic.ro – am scăzut vizitatorii după căutările de brand) cel puțin jumătate din ei să ajungă pe site-ul lor. Ceea ce înseamnă că cel puțin 30 de oameni ar ajunge să vadă brandul firmei, să vadă un număr de telefon, să se informeze despre produsele comercializate.

 

Întrebare: pentru o firma locală, în timpuri de criză, 30 de oameni pe săptămână ar fi îndeajuns doar să ajungă pe site și să afle de existența și de produsele firmei? Dacă din acești 30 de vizitatori, măcar 10 ar suna și s-ar interesa de achiziționarea unor produse ar fi ok? Dacă din cei 10 care au sunat într-o săptămână, măcar 5 ar cumpăra produse ar fi ok? Evident următoarea întrebare ar fi: cu ce costuri?

 

Vom vorbi mai târziu despre costuri.

 

Date Google

Să vedem ce zic datele pe care Google le publică:

 

Detalii Google

 

Google oferă informații ceva mai detaliate dar destul de înșelătoare. Structurarea informației în Google se face pe căutări „normale” – ex. „termopane ieftine iasi”, căutări „fraze” – ex. „cele mai ieftine termopane iasi” și căutări „stricte” – ex. „termopane iasi”. Detalierea termenilor e mai detaliată, dar pentru a explica graficul de mai sus e îndeajuns ce am oferit anterior.

 

Am grupat toate tipurile de căutări în același grafic pentru a evidenția variația de căutări făcute pentru aceste cuvinte cheie și pentru a vedea pe o perioadă de timp clară potențialul avut.

 

Cu alte cuvinte, căutări ce folosesc cuvântul cheie „termopane” si „iasi” ating în August și Septembrie un maxim de căutări de până la 1900 de căutări.

 

Căutările ce folosesc și cuvântul cheie în forma completă de „termopane iasi” – ex. „termopane iasi forum”, „termopane iasi preturi” – ating un vârf de 880 de căutări în Septembrie.

 

Căutările stricte pentru „termopane iasi”, deci doar pentru această formă, ajung ca din August, Septembrie și Octombrie să aibă constant un număr aproximativ de 390 de căutări.

 

Aceste date sunt estimative, dar ele generează o imagine mult mai clară a potențialului pierdut de firmele ieșene.

Întrebarea care rămâne e: poate un site online sa crească profitul unei firme? Eu cred ca da, mai ales că această nișa nu e una grea și a ajunge la aceste căutări n-ar trebui să determine un efort mărit.

 

Rezolvarea

 

După un an de când am dat acest exemplu, domeniul termopaneiasi.ro a fost înregistrat dar e nefolosit încă. Era una din sugestiile oferite celor interesați. În schimb termopane-iasi.ro e încă liber, deci se poate profita de el. De asemenea, termopaniasi.ro si termopan-iasi.ro sunt domenii libere ce își așteaptă clienții. Puteți încerca și alte extensii de domenii la costuri mai mici. Profitați de ele!


Sunt cel puțin 3 domenii ce pot fi cumpărate pentru a ieși la această căutare. În mare parte, achiziționarea acestor domenii rezolva cam 45% din ceea ce trebuie să faceți pentru a profita de traficul venit pe aceasta nișa. Restul de 55% se rezolva prin SEO și PPC. În plus, domeniile fiind intuitive și ușor de reținut aveți posibilitatea de a promova site-ul cu domeniul său și în mediile tradiționale .. oamenii vor reține destul de ușor adresa site-ului.

 

Lucrurile nu se opresc doar la ceea ce ține de online, trebuie să aveți grijă ca vizitatorii ce ajung pe site și vă contactează să fie primiți de oameni care să le acorde atenție și să știe sa vândă produse. E un alt subiect important, dar despre el într-un alt articol specific.

 

Bugetul pentru a promova un astfel de site n-ar trebui să fie mare, dacă există potențial intern în firmă costurile se pot diminua. 2-3 luni de SEO, 2 luni de PPC și deja puteți avea clienți veniți din online. Cel mai important lucru e ca vă puteți da seama cat potențial poate avea promovarea pe motoarele de căutare.

 

Iar promovarea pe motoarele de căutare nu e unicul mod de a promova online un site și a genera vânzări.

 

Actualizat: Puteti urmati stiudiul de caz Termopane Iasi realizat de ODO.

Gabriel Curcudel

SEO, SEM, PPC, analiza ecommerce, interesat in comportamentul utilizatorilor, UX, IA, CX.