Analiza vizitatorilor din perspectivă locală sau regională

Identificarea vizitatorilor din punct de vedere al localităţii din care accesează siteul este o problemă destul de delicată pentru sistemele de tracking. Ca în multe alte situaţii, procentul celor care nu sunt identificaţi corect sunt trecuţi cu vederea. Se consideră că nu sunt un procent consistent.

În toate articolele mele voi face referire la un singur sistem de contorizare a vizitatorilor - Google Analytics (GA). Pentru cei care nu au utilizat niciodată acest sistem sau nu-l au instalat, recomand parcurgerea e-book-ului (gratuit) Analiză Web, scris de mine în 2010. Recomand utilizarea GA-ului deoarece este unul dintre cele mai avansate sisteme de analiză existente pe piaţă, iar accesul este gratuit.

De ce este importantă localizarea?

Un exemplu pe care l-am mai dat şi cu altă ocazie este cel al serviciilor ce au acoperire doar pe raza unui judeţ sau a unei localităţi. Să presupunem că deții o firmă ce oferă servicii de curăţenie la domiciliu în oraşul Iaşi. Pentru tine e foarte important să ştii câţi vizitatori sunt din Iaşi.

Multe businessuri locale se laudă cu trafic foarte mare, dar prea puţini se gândesc că profit le aduc doar vizitatorii cărora le pot vinde ceva. Nu te ajută cu nimic să-ţi viziteze siteul oameni din Bucureşti, când firma ta de servicii de curăţenie poate acoperi doar oraşul Iaşi. Problemele încep să apară când, de exemplu, 5 din 10 cereri de pe site sunt din oraşe ce nu le acoperi. Am întâlnit şi astfel de cazuri, mai ales la cei care apăreau în top 5 pe Google la căutări generale.

Cu cât traficul tău din Iaşi este mai mare, cu atât şansele de a avea mai mulţi clienţi cresc. Despre cum poţi creşte acest trafic voi scrie într-un articol viitor, însă până acolo trebuie să înţelegi cum identifici activitatea acestor vizitatori.

Localizarea în Google Analytics

În GA, raportul ce oferă detalii despre localizarea vizitatorilor este Map Overlay, din secţiunea Visitors.

Primul raport ce apare are ca nivel de afişare ţara /  teritoriul. Nu trebuie decât să mergi mai departe pe România şi vor apărea oraşele şi detaliile despre vizite.

 

Dacă dorești reprezentarea vizitelor ca procent din total, nu trebuie decât să schimbi modul de vizualizare. Pentru a face asta trebuie să apeși pe iconiţa pe care eu am marcat-o cu un cerc verde în imaginea de mai sus.

Rezultatele obţinute pot să spună multe, dar analiza care contează de acum urmează. Map Overlay e un raport informativ pe care eu îl privesc ca un punct de plecare într-o analiză locală. Dacă procentul de vizitatori din Iaşi e mic, atunci e semn ca trebuie să acţionezi pe partea de promovare.

Analiza extinsă a vizitatorilor din Iaşi

Chiar dacă siteul tău ce promovează servicii de curăţenie are un procent mic de vizitatori din Iaşi, e important să mergi ceva mai departe cu analiza lor.  Pentru a uşura interpretarea raportelor, recomand utilizarea unui segment avansat. Despre aceste segmente am scris acum ceva timp pe blogul personal, recomand examinarea articolului pentru a înţelege modul în care acestea se utilizează. Segmemtul de vizitatori din Iaşi este acesta.

Poţi utiliza segmentul în acelaşi timp cu toate vizitele din site (All Visits) sau individual. În al doilea caz, rapoartele (cu câteva excepţii) vor afişa doar date pentru vizitatorii din Iaşi. Dacă alegi să afișezi segmentul cu toate vizitele (All Visits) şi cele din Iaşi, rapoartele vor afişa valorile în paralel, ca în imaginea de mai jos.

Mai departe ține de tine ce vrei să știi despre vizitatorii din Iași.

În cazul unui business regional, va trebui să utilizezi un segment cu toate oraşele ce le acoperă businessul respectiv. Să spunem de exemplu că te interesează traficul din Iaşi, Suceava, Botoşani. Segmentul pentru aceste trei oraşe este acesta.

Temă pentru acasă

Se dă siteul unei companii din Iaşi, din motive de confidenţialitate nu-i dau numele. Datele de acces la contul de Analytics le aveţi. Trebuie să obţineţi următoarele rapoarte:

1. Care este procentul de vizite din Iaşi?

2. Ce pagini vizitează cel mai des vizitatorii din Iaşi? (indiciu: Content/Top content)

3.  Din ce pagini părăsesc siteul cel mai des vizitatorii din Iaşi? (indiciu: Content/Top Exit Pages)

4. Din ce siteuri vin cei mai mulţi vizitatori din Iaşi? (indiciu: Traffic Sources/All Traffic Sources)

5. Ce caută vizitatorii din Iaşi în motoarele de căutare şi ajung pe site? (indiciu Traffic Sources/ Keywords)

Temă este obligatorie pentru cine vrea mai mult profit din mediul online.

Bogdan Pantoc

Nu scriu despre analiza web sau Google Analytics, scriu despre businessul tău.

Specialist Web Marketing și dezvoltator web pe proiecte mici sau de nișă. Interactionez cu mediul online de vreo 8 ani. Pe scurt: WA, UX, IA, CX, PPC, ecommerce.