Cel mai bun mod de a pierde increderea candidatilor inainte de a-i chema la interviu

    In ultimii 3 ani, incepand de pe vremea cand se anunta criza financiara globala iar mass-media semana panica in randul romanilor, mi-am creat un obicei pe care vi-l recomand si voua: cautarea de joburi.

Odata la cateva zile, in timp ce beau cafeaua de dimineata, iau la periat site-urile de joburi pentru a cauta noi oportunitati dar si pentru a analiza piata muncii, in special piata locurilor de munca din Iasi.

Chiar daca sunt publicate joburi care nu se incadreaza profilului meu, urmaresc cu atentie anunturile care mi se par interesante, indiferent ca e un job de System Administrator la Furnica SRL sau de programator la Microsoft(Exemplele de joburi si numele companiilor sunt pur fictive).

 

Ce mi se pare interesant cand urmaresc anunturile de angajare este faptul ca, citind printre randuri, poti afla multe despre modul de gandire al oamenilor de HR din compania angajatoare.

Iar in cele mai multe cazuri, modul de gandire al departamentului de HR este dictat sau format de politicile si modul de lucru al companiei angajatoare, motiv pentru care uneori mi se poate parea mai interesant un job postat de o firma "de apartament" decat unul postat de o multinationala.

 

Pentru joburile din IT, de exemplu, deseori iti poti da seama din descriere ca persoana de la HR nu stie exact ce cauta.Apoi ti se formeaza usor in minte imaginea companiei respective: proceduri fara sens, management incompetent, incarcare cu task-uri inutile, etc.Insa despre asta voi vorbi intr-un alt articol.

 

Ceea ce nu pot intelege, de cand am inceput sa urmaresc cu fidelitate site-urile de job-uri, este urmatoarea chestie: de ce o companie ar publica un anunt de angajare fara a-si divulga identitatea?

Si de ce angajatorul crede ca as aplica la un job pentru o companie cu nume confidential? Daca le-as trimite si eu cv-ul meu si la nume as trece: Confidential ?

 

Odata ce iti asumi responsabilitatea sa angajezi oameni si sa le platesti salariile ai anumite asteptari in ceea ce priveste seriozitatea si integritatea lor insa pentru a-ti indeplini asteptarile trebuie sa existe o transparenta in comunicare si trebuie sa spui lucrurilor pe nume.Iar asta trebuie sa se intample inca de la primul contact cu angajatul, inca de cand apasa butonul de "trimite cv".

 

Sigur, sa nu uitam concurenta:"-Daca vede cineva ca angajez si reuseste sa-mi infiltreze spioni industriali in companie?". Sa fim seriosi, nu suntem in filme cu Jason Bourne si exact acest mod de gandire nu ne lasa sa progresam in fidelizarea angajatilor pentru a produce rezultate mai bune.In loc sa fim paranoici atat de precauti, nu ar fi mai bine sa incercam ne facem cat mai cunoscuti?Faptul ca angajezi oameni nu arata despre companie ca este una de succes pentru ca isi permite noi angajari?

 

Pozitionarea unui logo insotit de descrierea companiei tale pe un site de joburi care are milioane de vizitatori este cu siguranta o modalitate foarte buna sa te faci cunoscut si apreciat.E cumva posibil sa iti si creasca sansele de a avea candidati mai buni pe postul pe care il oferi?

 

 

sursa foto