Cum a fost pe 23 Mai 2012 la Online Career Day 2012 – Dezvoltare Personala pentru Cariera

Pe 23 mai 2012 de la ora 17 a avut loc Online Career Day 2012 – Dezvoltare Personala pentru Cariera, ajuns la a 6-a editie dedicata in mod special dezvoltarii personale si care a adus in sala de spectacole de la Ateneul Tatarasi peste 200 de participanti.


Cristi LucanTotul a fost pregatit ca la carte si la 17:00 fix Cristi Lucan, moderatorul si organizatorul acestei editii a deschis evenimentul si a urat bun venit participantilor, a prezentat sponsorii si partenerii media care au facut posibil acest eveniment: Editura Publica, CIPO, Academia Britanica de Afaceri si ComunicareStudio Alb - fotograf Stefan Andrei, Icar Tours, Belva, BEST Iasi, InOras.ro si AIESEC Iasi.

Premiile evenimentului au constat in carti de la editura Publica – partener principal, intershipuri la Belva si la Icar Tours, un audiobook de 7 ore cu Brain Tracy si 5 cursuri Premium de Comunicare in Afaceri si Advertising. Publicitate si Promovare din partea Academiei Britanice de Afaceri si Comunicare.

Apoi, asa cum se intampla la fiecare editie Gabriel Curcudel – Krumel, fondatorul Oameni din Online a prezentat cine este si ce face OdO si i-a incurajat pe toti tinerii care sunt pasionati sau doresc o cariera in online sa ia legatura cu speakerii si membrii OdO pentru a primi din experienta si expertiza lor.

Emanuel Martonca a fost primul speaker care a deschis evenimentul. El ne-a reamintit despre rolul esential al initiativei atunci cand vine vorba despre cariera. Din experienta sa, Manu ne asigura ca persoanele care au idei si initiativa sunt mai apreciate decat persoanele care pur si simplu executa ideile acestora. Mesajul serii a fost: “Tu vrei sa fii apreciat pentru ideile tale? Atunci ia initiativa!”

Urmatorul speaker, Gabriela Zboiu, ne-a vorbit despre intuitie care nu este “o chestie pufoasa si roz care apartine doar femeilor”, ci este foarte importanta atunci cand vine vorba despre luarea unor decizii atat in viata personala, cat si in viata profesionala. Intuitia este cea care ne spune ce este bine si ce nu este bine sa facem fara a avea o baza rationala, iar de multe ori explicatiile logice vin dupa aceea. 

Atunci cand nu stim ce decizie sa luam, Gabriela ne sfatuieste sa ne raspundem sincer la intrebarea “Daca nu mi-ar fi frica ce-as face?” si cu siguranta lucrurile vor deveni mult mai clare. Apoi ne-a vorbit despre sefii sau colaboratorii dificili cu care ne intelegem mai greu. Ea ne-a explicat ca, de fapt, fiecare “defect este o calitate cu volumul dat la maxim” si ca putem folosi acea calitate in doza optima pentru noi insine. Prin discursul ei, Gabriela Zboiu a reusit sa schimbe perspectiva in care ne privim sefii si persoanele dificile cu care avem de-a face.


Andreea Marc ne-a intrebat “câtă încredere avem într-o femeie goală?” si am fost de acord cu totii ca femeia goala nu inspira prea multa incredere. Apoi a facut o analogie cu activitatea de PR unde este vital sa transmitem incredere clientilor si partenerilor nostri pentru a avea succes. Ne-a impartasit povestea ei de succes in care personajul care i-a influentat cariera de astazi “dirigu de romana” care i-a schimbat viata cu 180 de grade si care a ajutat-o sa descopere pasiunea pentru citit si pentru scris, iar din aceste activitati au venit mai tarziu primele colaborari si primii bani. Voluntariatul si implicarea in multe proiecte au ajutat-o de asemenea sa cunoasca multe persoane si sa faca lucrurile din ce in ce mai bine. 

Pasiunea pentru scris a facut ca Andreea Marc sa devina imediat unul dintre cei mai apreciati bloggeri ieseni care i-a  adus foarte multe oferte de job-uri iar acum lucreaza ca Manager Comunicare si PR la Icar Tours, este editor la Belva.ro si membra Oameni din Online. Ea ne recomanda sa nu luam viata ei ca model, dar sa luam ca model pasiunea ei pentru viata si ca lucrurile făcute cu pasiune si entuziasm ies de o mie de ori mai bine!


Dupa o pauza de networking de 10 minute, Ines Prodan ne-a povestit despre lucrurile minunate pe care le face ea zilnic, atat ca Marketing Specialist la Centrul Comercial Felicia, cat si in viata de zi cu zi. Ea a facut diferenta intre cum este vazut un Specialist Marketing de catre ceilalti si ce face in realitate un Specialist Marketing, iar diferenta este uluitor de mare.


Iata care sunt trucurile lui Ines pentru a depasi cu bine o zi dificila de munca:
- Analizeaza ziua anterioara;
Fii cu zambetul pe buze;
- Cere si parerea celorlalti;
Ofera mesaje pozitive si de calitate;
- Nu te certa cu creativii, pentru ca ai nevoie de ei;
Evalueaza-ti ziua;
- Si mai ia o pauza din cand in cand.


Alina Cojocaru ne-a povestit despre comunicarea online si despre brand-ul personal din perspectiva unui psiholog. Brand-ul personal nu este o masca sociala, o strategie pompoasa de marketing pentru care ai platit bani grei, ci esti chiar TU. Am aflat ca in comunicarea online este de evitat suprageneralizarea, pentru ca vor fi cu siguranta persoane care nu se vor incadra niciodata in stereotipul creat de altii. 

Am invatat ca trebuie este un cuvant prea autoritar si dur pentru comunicarea online, este de preferat sa fie inlocuit cu mi-ar placea sa... si cred ca este important .... deoarece pana la urma nimeni nu trebuie sa faca nimic. Iar  Cum? poate inlocui foarte usor De ce?, pentru a afla cum se poate face si nu pentru a cere justificari.   


Speaker-ul care a incheiat seara este Gabriel Manole care ne-a vorbit despre credibilitatea CV-ului. Am aflat ca nu esti credibil daca te consideri expert in mai multe domenii si ca nu e indicat sa avem un CV de genul one size fits all. Este bine sa aplicam pentru job-urile pentru care chiar avem competente si aptitudini si sa trecem in CV doar experienta relevanta pentru acel post.

In procesul de cautare a unui loc de munca retelele sociale pot fi un aliat sau un adevarat dusman, depinde cum le folosesti. Gabriel in calitate de recrutor verifica numele candidatilor pe Google si inevitabil gaseste conturile de Facebook, LinkedIn, blogul sau profilul pe celelalte retele sociale pe care le folosesc candidatii. Daca exista fotografii sau comentarii nepotrivite sansele pentru a primi acel post vor scadea dramatic.


 La finalul evenimentului toti speakeri au urcat pe scena si au primit intrebari de la participanti in cadrul panelului interactiv. Au fost multe intrebari pentru toti speakerii si mai mult de atat participantii au solicitat sa mai stam peste program pentru a le putea raspunde la toate intrebarile chiar daca la ora 20:00 era programata inchiderea evenimentului. 

Cele mai bune 5 intrebari au fost premiate cu cate un curs de Comunicare de Afaceri sau Advertising. Publicitate si Promovare oferite de Academia Britanica de Afaceri si Comunicare.


In concluzie, sala arhiplina, zecile de intrebari din public, prestatia speakerilor cat si aplauzele de la final ne indica clar: Online Career Day 2012 - 23 mai 2012 a fost un mare succes. Felicitari speakerilor si echipei de organizare

Cristi Lucan

Profesionist in Marketing si Comunicare in Afaceri, Senior Trainer certificat in UK si international.