Harta cautarilor de imobile in Iasi, dupa date din Google pe cartiere

Dezvoltarea locala a online-ului romanesc incepe sa se simta si in cautarile facute pe Google. Promovarea pe motoarele de cautare fiind domeniul meu de activitate, va voi pune la dispozitie un "heatmap" al cautarilor locale pe zona imobiliara in Iasi. Google ofera una din metodele prin care un om de afaceri isi poate da seama ce cerinte si nevoi exista in piata.

 

Mergand pe aceasta idee am facut cateva rapoarte privind cuvintele cheie pe care iesenii le folosesc atunci cand isi cauta un imobil sau cand il vand. Astfel ne putem da seama ce obisnuiesc iesenii sa caute si cu ce cuvinte cheie (frecvente).

 

Nota: aceste analize nu reprezinta numarul real de cautari, ci doar o estimare data de cele mai frecvente cautari ce contin termeni imobiliar cu specificare locala + cartier. Numarul real de cautari este ceva mai mare si nu il putem identifica, poate doar estima.

 

Cartierele cu cele mai frecvente cautari in domeniul imobiliar sint Bucium, Copou si Pacurari. Aceste cautari au o serie diversificata de cuvinte cheie in functie de nevoile iesenilor. Cele mai frecvente cautari sint urmatoarele:

 

Image 376

Pentru fiecare cuvant in parte puteti vedea si estimarea volumului de cautari . Volumul de cautari reprezinta nevoile si interesele pe care iesenii le au in aceste zone.

 

O interpretare simpla a datelor ne spune ca in Bucium predominant se cauta terenuri, iar in Copou apartamente. In Pacurari se cauta case si apartamente. Lucrurile sint oarecum confirmate si de reprezentarea georgrafica, cartierele Bucium si Pacurari detin terenuri si/sau case de vanzare.

 

Repet, acestea nu sint cautarile totale si deci nici nu e volumul total de trafic. Acestea sint datele specifice celor mai frecvente cautari ce contin acesti indicatori locali (nume de cartiere).

 

La polul opus, restul cartierelor nu detin o frecventa mare de cautari dupa un anumit set de cuvinte cheie, deci nu reflecta interesul iesenilor pentru aceste zone.

 

Image 377

 

Ceea ce ar trebui extras ca si concluzie din aceste date nu e volumul cuvintelor cheie ci frecventa, forma si indicatorii locali pe care ii contin. Astfel ne putem da seama de zonele de interes imobiliar manifestat prin cautarile de pe Google in mod frecvent.

 

Cel mai important lucru pe care vreau sa il mentionez e ca piata locala ieseana incepe sa se dezvolte online, putem vedea lucrul asta prin cautarile exprimate pe Google . Alte zone online locale din Romania sint deja mult mai dezvoltate; Cluj, Timisoara, Constanta, Brasov, Sibiu au deja date ce reflecta obisnuinta oamenilor de a cauta pe Google.

 

Cei din zona imobiliara ieseana prezenti in online pot confirma sau infirma aceste date.

 

Va recomand Studiu de caz: Termopane Iași realizat de colegul Bogdan Pantoc, studiu ce reflecta potentialul online-ului si oportunitatile pe care oamenii de afaceri ieseni le pierd prin nefolosirea Internetului.

 

In 4 ani de zile de cand urmaresc aceasta cautare pe Google nu am vazut decat maxim 1-2 firme iesene care sa apara la rezultate. Stiudiul de caz facut de Bogdan evidentiaza potentialul prezentei online si oportunitatea ratata de oameni de afaceri ieseini.

Gabriel Curcudel

SEO, SEM, PPC, analiza ecommerce, interesat in comportamentul utilizatorilor, UX, IA, CX.