Postarea de linkuri promoționale pe alte site-uri sau cum să-ți pui singur pistolul la tâmplă


În week-end am primit pe Wall-ul de pe pagina de Facebook Belva un anunț de la cineva care își promova site-ul și ne cerea să îl votăm în cadrul competiției Roblogfest la categoria Cel mai bun blog colectiv. Surprinzător, și Belva e înscrisă la aceeași categorie. Practic, e ca și cum m-aș promova pe site-ul concurenței.


I-am explicat frumos domnișoarei că nu este prea frumos din partea lor (TalentIrosit.com) să ne invadeze spațiul și să ne ceară nouă și cititorilor noștri să îi votăm pe ei, mai ales că nu îi cunoaștem și nici nu ne-au cerut permisiunea. Mare mi-a fost mirarea când am văzut răspunsul ei, prin care mi-am dat seama că ea nu vedea nici o problemă în ceea ce făcuse: ”Am lasat acest mesaj pe wall-ul mai multor blog-uri, publicatii, prieteni. Nu am cerut permisiunea nimanui pentru ca am considerat ca daca unei persoane nu-i convine poate sa stearga. Nu am facut nici o cerere si nu am obligat pe nimeni sa voteze. Cei ce ne cunosc si ne citesc ne vor vota. Eu nu am facut decat sa postez un anunt, nu am pus pistolul la tampla nimanui”.

Să o luăm cu începutul. Postarea de linkuri cu mesaje promoționale pe alte site-uri, fie ele cunoscute, fie necunoscute, nu se numește promovare, ci Spam. Este o invadare a spațiului propriu, o tactică agresivă de a mă face să efectuez o acțiune nedorită (atât aceea de a intra pe un link și de a da un vot, cât și aceea de a pierde vremea ștergând mesajele).


Oameni buni, strategiile de promovare costă și necesită timp și efort pentru planificare și implementare. Nu vă bateți joc de munca altcuiva, dar nici de a voastră. Postarea de linkuri pe alte publicații online este o promovare negativă și agresivă, care nu face altceva decât să vă scadă credibilitatea și, implicit, imaginea.


Așa cum spunea și domnișoara în comentariul lăsat, cei care te cunosc și te apreciază pentru ceea ce faci te vor vota și te vor susține când vei avea nevoie. Dacă devii insistent și agasant, nu vei face decât să îi alungi și pe cei de la care poate aveai un vot asigurat.


Principiul ”dacă nu îți convine, șterge mesajul” nu prea merge în comunicarea online. Pe lângă faptul că dă dovadă de lipsă de bun simț, este, așa cum spuneam și mai sus, o invadare a spațiului personal. Așa ceva pur și simplu NU se face!


Mai mult, atunci când transmiți un mesaj către cineva, asigură-te că este adresat cui trebuie. Domnișoara a făcut clar o gafă atunci când a lăsat pe pagina de FB a concurenței acel mesaj. Publicul-țintă nu reprezintă ”toată lumea”. Nu poți trimite mesajul în eter, la toți la care ai acces, sperând ca măcar unul să reacționeze. Încearcă să îți personalizezi mesajul pentru fiecare destinatar în parte și, bineînțeles, interesează-te despre el înainte: cine e, cu ce se ocupă, ce pasiuni are, ce ar vrea să audă, ce comportamente are, ce atitudini preferă, cu ce oameni este prieten etc.


Și ca să fac referire tot la ce a afirmat domnișoara în ultima propoziție din comentariul ei, trebuie să spun că postarea acelui anunț nu a pus pistolul la tâmpla mea, ci la tâmpla numelui site-ului pe care ea îl reprezintă. Pentru că da, e sinucidere curată să îți strici imaginea din cauză că oamenii care se ocupă de promovare nu știu să comunice online.


Suntem atât de sătui de mesaje care ne ordonă parcă să facem ceva, să cumpărăm, să votăm etc., încât suntem în stare să fugim cât mai departe de ele și să fim siguri că nu vom avea de-a face niciodată cu firma în cauză. Dacă nu există o diferențiere clară de aglomerarea mare de mesaje și o strategie de comunicare bine pusă la punct, atunci șansele de eșec sunt aproape sigure.


Pe scurt:
1.Cunoaște-ți destinatarii mesajului și personalizează textul pentru fiecare în parte;
2.Nu invada spațiul altcuiva cu mesaje promoționale;
3.Respectă-te și nu apela la metode ”ieftine” de promovare;
4.Dă dovadă de bun simț și respectă spațiul și munca celuilalt;
5.Obișnuiește-te cu ideea că succesul implică timp și efort.


Sursa foto 


Andreea Marc

Specialist PR, Comunicare & Public Speaking, Content Writer, Copywriter, Ghostwriter, Trainer, Asistent Colaborator la Catedra de Comunicare și Relații Publice (UAIC)